miércoles, 10 de octubre de 2012

Indianer och natur i filmens värld

Indianer och natur i filmens värld
Av Jaime Penela

När Evo Morales fick frågan om vad han tyckte om Avatar, svarade han att det var den bästa film han någonsin hade sett. Han sa också att han bara hade varit på bio tre gånger i livet. Första gången för att se en film om den brasilianske fotbollskungen Pelé, en andra gång för att se en propagandafilm om honom själv, Evo Pueblo, och så nu, Avatar.

Här följer en lista på tio oundgängliga filmer för den som är intresserad av hur naturen och ursprungsfolken, det naturliga och det indianska, porträtterats och representerats i kulturindustrin.

1. Vägvisaren (1975), Akira Kurosawa.
Denna film är ett mästerverk. Vägvisaren har inget att göra med Latinamerika, den är baserad på Vladimir Arsenyevs bok från 1923 om en gammal jägare som lever i en djup relation med skogen, från vilken han har hämtat all sin visdom. Boken, som är en rysk klassiker, skildrar med stor skicklighet diskursen om Naturen som Gud.

2. Aguirre - Guds vrede (1975), Werner Herzog.
I alla tider har det berättats historier om européer som reser till Amerika på jakt efter El Dorado, symboliskt eller bokstavligen. I sitt viktigaste verk berättar Herzog historien om Aguirre, den spanska soldaten som reser till peruanska Amazonas för att söka efter den gyllene staden. Även Fitzcarraldo (1982) av samma regissör spelades in i den peruanska djungeln.

3. Madeinusa (2006), Claudia Llosa.
I den här filmen ger Claudia Llosa oss en intim skildring av den förtryckande patriarkala miljö som många ursprungsfolkskvinnor möter i vardagen, särskilt på landsbygden.

4. Faustas pärlor (2009), Claudia Llosa
Faustas pärlor vann Guldbjörnen för bästa film vid Berlins filmfestival. Filmen handlar om konsekvenserna av det sexuella våld som kvinnor från ursprungsfolken drabbades av i Peru under åren av terrorism.

5. También la lluvia (2010), Iciar Bollain
Att det går att tänka på kolonialt vis år 2000 lika väl som år 1492, är temat för denna intelligenta film som lyckligtvis undviker att falla i kliché- och propagandafällan. También la lluvia handlar om en filmregissör som ska spela in en film om erövringen av Amerika, men som hamnar mitt i det ”vattenkrig” som ägde rum i Bolivianska Cochabamba under de första månaderna av år 2000.

6. Quién mató a la llamita blanca? (2006), Rodrigo Bellott
Denna intressanta komedi driver med några av de mest inrotade fördomarna om både ursprungsfolk och andra grupper i det bolivianska samhället. Jacinto och Domitila är en sorts indianska Natural Born Killers som reser runt i det samtida Bolivia.

7. Apocalypto (2006), Mel Gibson.
Denna äventyrliga och dramatiska actionfilm tar sin utgångspunkt i en konfrontation mellan två olika idéer om ursprungsfolk. En grupp naturliga indianer som lever i harmoni i den djupa djungeln, ställs mot de urbana vildar som bygger imperier och utövar människooffer.

8. The Other Conquest (1998), Salvador Carrasco.
Denna film handlar om de spanska katolska missionärernas försök att omvända ursprungsbefolkningen i Mexiko till kristendom. Den handlar om de traumatiska effekterna som en krock mellan så olika kulturella idéer förde med sig, men som ändå slutade med en synkretism mellan ursprungsfokens religioner och katolicismen.

9. Bajo la piel (1996), Francisco Lombardi
Denna film är en strålande thriller som handlar om en serie mord i på landsbygden, som har det gemensamt att de har exakt kopierat blodiga metoder från Mochekulturen. En polis försöker lösa mysteriet med hjälp av en arkeolog och en patolog.

10. Prinsessan Mononoke (1997), Hayao Miyazaki
Det här är den ultimata filmen om relationen mellan naturen och mänskligheten. Andarna i det medeltida Japan försvarar skogen mot människorna, i en film som dom verkligen lyckas ena handling och form till ett unikt filmkonstverk. Missa inte!  

No hay comentarios:

Publicar un comentario